OCC13/01-307:  Ατύχημα  στο χώρο στάθμευσης ΚΑΗΚ στις 21/05/13

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 
Στις 21/05/2013 και ώρα 18.15  τοπική έλαβε χώρα  σοβαρό συμβάν στο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών του ΚΑΗΚ και συγκεκριμένα στη θέση στάθμευσης Νo 7 κατά την εξυπηρέτηση  πτήσης ρωσικής αεροπορικής εταιρίας .
Συγκεκριμένα εργάτης   εταιρίας παροχής υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης  ,εργαζόμενος στο αεροσκάφος    που επρόκειτο να εκτελέσει την ως άνω πτήση, έπεσε από υψωμένο  ιμάντα μεταφοράς  αποσκευών ο οποίος ήταν τοποθετημένος στην πίσω αποθήκη αποσκευών του αεροσκάφους ( τύπου Boeing 737-800 ) με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ - ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Από την πτώση ο εργαζόμενος  τραυματίστηκε στο πρόσωπο (μύτη ,οδοντοστοιχία)  ,υπέστη κάταγμα στο δεξί χέρι και εκδορές  στο δεξί γόνατο . Ως συνέπεια του τραυματισμού του ,του χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια 6 εβδομάδων .



                                                                                                                  Φωτ.1  Η στιγμή της πτώσης


ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
Σύμφωνα με  την κατάθεση του παθόντα ,  η πτώση από τον ιμάντα φόρτωσης αποσκευών προήλθε από καθαρή απροσεξία .
Κατά δήλωσή του αφού είχε ολοκληρωθεί η φόρτωση των αποσκευών στο αεροσκάφος κατέβηκε  από τον ιμάντα φορτοεκφόρτωσης κρατώντας το ανακλαστικό  γιλέκο στο δεξί του χέρι . Αφού πάτησε το δεξί του πόδι πάνω στο πλατύσκαλο του ιμάντα ,προσπαθώντας να πατήσει  το αριστερό του πόδι πάνω στο χαμηλότερο σκαλοπάτι παραπάτησε και έπεσε μπρούμυτα στο έδαφος .
Ο ιμάντας φόρτωσης διέθετε κιγκλιδώματα τα οποία ήταν υψωμένα  και τα σκαλοπάτια του  διέθεταν  αντιολισθητικές λωρίδες .

Ας σημειωθεί ότι όπως φαίνεται στο απόσπασμα του βίντεο από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης ( CCTV ) , ο εργαζόμενος κατεβαίνοντας δεν στηρίχθηκε στα κιγκλιδώματα του ιμάντα τα οποία ήταν υψωμένα και η πτώση του προήλθε από παραπάτημα και όχι  γλίστρημα.


                                 
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Φωτ.2  Ο ιμάντας φορτοεκφόρτωσης αποσκευών

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΑΝ
Από τα αρχεία εκπαίδευσης της ΥΠΑ προκύπτει ότι ο εν λόγω εργάτης φορτοεκφόρτωσης αποσκευών   είναι συνεπής σε ότι αφορά τις εκπαιδεύσεις του και συγκεκριμένα έχει το παρακάτω training record:

SMS – ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ : 21/04/2009
ASM – AIRSIDE SAFETY : 7/5/2009,11/5/2012,25/5/2011,30/5/2012

Σύμφωνα με τα λεγόμενα  του ο εργαζόμενος   δεν  αισθάνθηκε   ζάλη ή κάποιου είδους  αδιαθεσία  τη στιγμή της πτώσης                   
ΑΙΤΙΑ
Η  αμέλεια και η απροσεξία του εργαζόμενου ήταν το βασικό αίτιο (causal factor) του συμβάντος .  Αν ο  εργαζόμενος φορούσε το ανακλαστικό  γιλέκο αντί να το κρατάει στο χέρι του και αν χρησιμοποιούσε τα κάγκελα κατεβαίνοντας από τον ιμάντα ,η πτώση θα μπορούσε να αποφευχθεί .

ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ

 3B (ασυνήθιστο, επικίνδυνο)

Από την έναρξη υλοποίησης του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας (2007)  στον ΚΑΗΚ δεν έχει καταγραφεί ανάλογο ατύχημα στο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών που να είχε ως αποτέλεσμα τέτοιας φύσης τραυματισμό εργαζόμενου.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ-ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Η  εταιρία επίγειας εξυπηρέτησης  έχει αναπτύξει πλήρως στο εταιρικό SMS manual  τους κινδύνους που προέρχονται από εργασίες σε ύψη και τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να λαμβάνονται για την αποφυγή πτώσης και τραυματισμών . ( Κεφ. 3.2.12 –Πτώσεις από ύψος και πτώσεις αντικειμένων ,3.2.14-Πτώσεις από αεροσκάφη . Επίσης στους πίνακες ανάλυσης επικινδυνότητας  περιγράφονται τα  προτεινόμενα μέτρα ασφάλειας και μέσα ατομικής προστασίας 
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Για τον Safety Manager του handling agent :

1)Να  επιβλέπει την τήρηση των διαδικασιών ασφάλειας (SOPs)  και χρήση των μέσων ατομικής προστασίας  με τη διενέργεια δειγματοληπτικών  ελέγχων( audits) κατά τη διάρκεια επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών,  χρησιμοποιώντας το  AUDITORs check list  (δελτίο  ελέγχου)   που υπάρχει στο κεφ. 4.3.3 του εταιρικού SMS manual .

2)Να προβεί στην αναθεώρηση του εταιρικού εντύπου αναγγελίας ατυχήματος   το οποίο φέρει τίτλο  ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΕΠΕΚ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ .

Ο αναθεωρημένος τίτλος να είναι : ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ  ΣΕ ΥΠΑ-ΚΕΠΕΚ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Η  σύσταση αυτή επαναλαμβάνεται  για ακόμη μία φορά δεδομένου ότι  ως σύσταση ασφάλειας Νο7 στο εργατικό ατύχημα OCC12-04/300  (πτώση εργαζόμενης από κλίμακα επιβατών στις 17-07-2012)  δεν  εφαρμόστηκε στην παρούσα αναγγελία ατυχήματος .

Για το προσωπικό της εταιρίας

1)Να  χρησιμοποιεί πάντα τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) κατά τη διάρκεια της απασχόλησης στο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών και να επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα ασφαλείας που έχει θεσπίσει η εταιρία για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ελλοχεύουν στην πίστα και ειδικά στους κινδύνους που σχετίζονται με την εργασία σε ύψος ,  όπως αυτοί αναφέρονται διεξοδικά στο εταιρικό SMS manual .
 
web form