OCC11/01-249:Συμβάν (τροχαίο) στο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών στις 22/05/2011

Στα πλαίσια της διαχείρισης ασφάλειας σας ενημερώνουμε για το παρακάτω συμβάν :
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ
Στις 22/05/2011 και ώρα 20:11 τοπική έλαβε χώρα τροχαίο ατύχημα στο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών του ΚΑΗΚ και συγκεκριμένα ανατολικά και πίσω από τις λευκές διαγραμμίσεις της θέσεως στάθμευσης Νο 6 . Συγκρούστηκαν δύο μικρά επιβατικά οχήματα  εταιρίας αντιπροσώπευσης  (α΄ όχημα ) και εταιρίας επίγειας εξυπηρέτησης  (β΄ όχημα) .Από την σύγκρουση των δύο οχημάτων προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στα οχήματα καθώς επίσης και ελαφρύς τραυματισμός της συνοδηγού του β΄ οχήματος .
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Από την προαναφερθείσα σύγκρουση προκλήθηκε ελαφρύς τραυματισμός ( ελαφρά κάκωση αυχένα, σύμφωνα και με την διάγνωση που βγήκε μετά την διακομιδή στο εφημερεύον νοσοκομείο) της συνοδηγού του β΄ οχήματος η οποία είναι συνοδός εδάφους. Επίσης προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές και στα δύο οχήματα που ενεπλάκησαν στη σύγκρουση οι οποίες εντοπίζονται στο μεν α΄ όχημα εμπρός και αριστερά (φανάρι ,καπό, προφυλακτήρας) στο δε β΄ όχημα εξωτερικά στην εμπρός δεξιά πόρτα ( συνοδηγού).
ΑΙΤΙΑ
Το κύριο αίτιο του συμβάντος είναι η μη παραχώρηση προτεραιότητας από το β΄ όχημα στο α΄ όχημα το οποίο αφενός μεν έρχεται από δεξιά αφετέρου δε εξέρχεται από κατειλημμένη από αεροσκάφος θέση στάθμευσης (causal factor )
Ο οδηγός του α΄ οχήματος ενώ είχε αναμφισβήτητα προτεραιότητα ερχόμενος από δεξιά, είχε παρόλα αυτά στο ευρύ οπτικό του πεδίο το α΄ όχημα και θα μπορούσε να προβεί έγκαιρα σε ελιγμό αποφυγής , πράγμα που δεν έκανε.Σύμφωνα με δήλωσή του "αντιλήφθηκε το β' όχημα τελευταία στιγμή και δεν πρόλαβε να το αποφύγει , ενώ΄έπεσε πάνω του φρεναρισμένος" Αυτό αποτελεί δευτερεύον αίτιο του περιστατικού ( secondary causal factor ).
Το γεγονός ότι και τα δύο οχήματα είχαν υπερβεί ελαφρώς το όριο ταχύτητας για την κατηγορία τους, το οποίο είναι 25 χλμ/ώρα ( α' όχημα 31 χλμ/ώρα ,β' όχημα 32 χλμ/ώρα ), αποτελεί συνεισφέροντα παράγοντα στο συμβάν (contributory factor 1 ).
Σε ότι αφορά τις συνέπειες του συμβάντος και συγκεκριμένα για τον τραυματισμό της συνοδηγού του β΄ οχήματος ένας συνεισφέρων παράγοντας ήταν και το γεγονός ότι δεν φορούσε ζώνη ασφάλειας, όπως άλλωστε και κανείς από τους εμπλεκόμενους οδηγούς των οχημάτων (contributory factor 2 ).
ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ
4C ( περιστασιακό, μείζον περιστατικό )
Το συμβάν κρίνεται περιστασιακό δεδομένου ότι από την περίοδο εφαρμογής του συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου (2007) έχουν ήδη καταγραφεί τέσσερα (4) τροχαία συμβάντα μεταξύ οχημάτων .
Μείζον κρίνεται γιατί αφορά σε τραυματισμό προσωπικού (ελαφρύς). Εντούτοις ο τραυματισμός θα μπορούσε να είναι πολύ πιο σοβαρός αν ληφθεί υπόψη ότι η παθούσα δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Για τους οδηγούς οχημάτων
Α) Να τηρούν τα όρια ταχύτητας και τις προτεραιότητες στην πίστα όπως αυτά έχουν δημοσιευθεί στην Αερολιμενική Διάταξη 1 , στην ΜΕΔ 14 ( νέα έκδοση ) αλλά και στις διαδικασίες ασφάλειας (SOPs) που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο του συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας , όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων :
Η προτεραιότητα στην πίστα μεταξύ οχημάτων / αεροσκαφών καθορίζεται με την εξής σειρά :
1) Αεροσκάφη που τροχοδρομούν ή ρυμουλκούνται
2) Πυροσβεστικά οχήματα και οχήματα καυσίμων
3) Λοιπά υπηρεσιακά οχήματα (ΥΠΑ, ΕΛΑΣ, 126 ΣΜ κλπ.) ή ασθενοφόρα
4) Λεωφορεία μεταφοράς επιβατών
5) Ελκυστήρες (τράκτορες) που ρυμουλκούν ρυμουλκούμενα.
Σε περίπτωση διασταύρωσης ομοειδών οχημάτων, προτεραιότητα έχει ο ερχόμενος από δεξιά, ενώ σε περίπτωση αντίθετα κινούμενων ομοειδών οχημάτων, οι οδηγοί έχουν την ταυτόχρονη υποχρέωση να στρέψουν αν είναι δυνατό, ελαφρώς προς τα δεξιά, διαφορετικά θα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους.
Τα όρια ταχύτητας στην πίστα αεροσκαφών είναι :
μέχρι 25 km /hr για τα επιβατικά / ελαφρά οχήματα
μέχρι 15 km / hr για τα βαριά οχήματα
μέχρι 10 km / hr για όλα τα οχήματα όταν προσεγγίζουν σταθμευμένα αεροσκάφη .
Παρέκκλιση από τα παραπάνω όρια ταχύτητας επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις π.χ κατάσταση ανάγκης .
Για τους εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών :
Α) Να παρακολουθούν όλες τις περιοδικές εκπαιδεύσεις που παρέχονται από το προσωπικό της ΥΠΑ σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΒΚΕΕ άρθ. 22 παρ.Γ16-17 και παρ.Δ.2 , οι οποίες σχετίζονται με ασφάλεια στην πίστα (SMS - airside safety ) ,ασφαλή οδήγηση στην πίστα (ADT -airside driving ) ).
Από τους εμπλεκόμενους στο συμβάν διαπιστώθηκε ότι :
• Ο οδηγός του α΄ οχήματος δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ στο παρελθόν σεμινάρια SMS ( airside safety ) παρά μόνο φέτος και μεταγενέστερα από το συμβάν  (27/5/2011) ενώ δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ σεμινάριο airside driving.
• O οδηγός του β΄ οχήματος παρακολουθεί SMS συνεχώς από 2008 έως 2011 ενώ έχει παρακολουθήσει τόσο το αρχικό σεμινάριο driving όσο και το recurrent.
• Η συνοδηγός διαπιστώθηκε ότι δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ σεμινάρια ασφάλειας (SMS) στην πίστα.
Β) Να φορούν συνεχώς τις ζώνες ασφάλειας όταν επιβαίνουν σε οχήματα πάσης φύσεως ανεξάρτητα αν διανύουν μικρές ή μεγάλες αποστάσεις στο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών .
Η έλλειψη οδών εξυπηρέτησης καθιστά την οδήγηση στην πίστα ιδιαίτερα επικίνδυνη γι’ αυτό πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη σχολαστικότητα στην εφαρμογή των  μέτρων ασφάλειας .


 
web form